2018: Integrated Applied Genetics Training – AppGENEdu
Promotor de proiect: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București
Codul proiectului: EY-COP-0029
Am pornit acest proiect, pornind de la premisa că în România, la momentul scrierii lui, a existat un număr insuficient de medici care să folosească în practica analiza factorilor genetici, creând o discrepanță între numărul de epidemiologi geneticieni și cererea de utilizare a datelor genetice. Unul dintre factorii care contribuie la această stare este că, deși curricula pentru studii genetice și epidemiologice aplicate există în actuala ofertă educațională a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București încă lipsește un curs care să arate modul în care aceste elemente pot fi legate între ele. În consecință, există încă foarte puțini specialiști locali, din lumea academică și din afara ei, cu experiență în domeniul geneticii aplicate.
Proiectul își propune să aducă o nouă perspectivă de studiu, atât în formarea inițială, cât și în cea continuă, prin unificarea expertizei existente într-un singur cadru educațional. Sperăm să oferim o orientare formală studiilor integrate care facilitează apariția unei abordări personalizate sau de precizie în România.
Proiectul intenționează să dezvolte și să livreze un curriculum integrat care să reunească disciplinele genetice medicale aplicate, pentru a oferi studenților abilitățile necesare muncii în acest domeniu sau pentru a introduce metode genetice aplicate în activitățile lor profesionale. Odată dezvoltate și livrate într-o sesiune „in person”, materialele vor fi transferate online, devenind accesibile studenților și comunității medicale, ca un modul e-learning. Curriculum-ul va rămâne disponibil pentru UMF „Carol Davila”, ca o posibilă pregătire opțională a studenților.
Grupurile țintă ale proiectului sunt studenți în medicină, mai ales din anii terminali de studiu, împreună cu tineri profesioniști din industria de sănătate interesați de domeniul geneticii medicale aplicate. Proiectul va fi, de asemenea, deschis studenților din University of Reykjavik în domenii precum Ingineria Biomedicală sau Informatică, interesați de biostatistică sau bioinformatică.