Ieri, 5 decembrie, a avut loc lansarea oficială a Programului dedicat educaţiei, burselor, stagiilor de formare şi antreprenoriatului pentru tineri (2014 – 2021), finanţat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, în prezența Excelenței Sale, doamna Lise Nicoline Kleven Grevstad, Ambasadorul Norvegiei în România și a domnului Marius Nica, ministru delegat pentru Fonduri Europene.
„Sunt foarte mândru să mă aflu aici, la lansarea primului program finanțat în cadrul noii perioade 2014-2021. Este un eveniment important, având în vedere faptul că abordează educația și suntem conștienți de faptul că guvernul României acordă o atenție specială acestui domeniu. În urmă cu 2 de ani, guvernul român a început negocierile privind Mecanismul financiar al SEE pentru perioada 2014-2021 și a convins statele donatoare să crească alocarea de la aproximativ 300 de milioane de euro la 500 de milioane de euro, pentru toate domeniile de finanţare printre care se numără şi justiția, dezvoltarea locală și sănătatea. Lansăm astăzi un program, care dispune în medie de 14 milioane de euro, dintre care peste 12 de milioane de euro sunt alocate creşterii accesului la educația și formarea profesională, învățământului superior și educației care asigură o mai bună pregătire a persoanelor pentru piața muncii – un alt obiectiv al guvernului nostru.“, a spus reprezentantul Guvernului, dl Marius Nica.
Ambasadorul norvegian a menționat: „Sunt fericită să contribui la lansarea noului program. A oferi tuturor participanţilor, din toate țările, o educație de înaltă calitate este una dintre cele mai bune investiții pe care le putem face în viitor … România este prima țară care a semnat Memorandumul de înţelegere, vă felicit! […]
Am dori să salutăm operatorul de program și partenerii săi din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pentru activitatea excelentă, depusă în perioada precedentă. Sunteți deja campioni și am convingerea că veţi încheia în același mod şi programul curent, peste 5 sau 6 ani!
Vă încurajez pe toți să gândiţi creativ și să realizaţi cât mai multe! Cred că educația, cercetarea și inovarea sunt instrumente excelente pentru a realiza parteneriate dincolo de graniţe.“
Partenerii de program, dna Veena Gill reprezentând Norwegian Centre for International Cooperation in Education (SIU) și d-na Marion Kindle-Kuehnis din partea National Agency for International Education Affairs din Liechtenstein au avut intervenţii online.
Dl Cătălin Amza, coordonatorul proiectului “Augmented Reality for Technical Entrepreneurs”, de la Centrul CAMIS al Universităţii Politehnica din Bucureşti a realizat o prezentare interactivă a acestui proiect, finanţat prin Mecanismul Financiar 2009-2014
Programul, care aduce 14 milioane euro pe piaţa educaţională din România, va finanța:
- Pentru instituţiile din învățământul universitar: mobilităţi ale studenților și ale personalul didactic din România în statele donatoare şi ale omologilor acestora, din statele donatoare în România.
- Cooperarea inter-instituțională în învățământul superior, susţinând transferul de bune practici în domeniul metodologiilor de predare și organizarea schimburilor pe termen scurt pentru studenți.
- Acţiuni care urmăresc îmbunătățirea abilităților și competențelor experților educaționali prin mobilităţi pentru inspectori școlari, consilieri şi formatori de cadre didactice.
- Îmbunătăţirea calităţii în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, cu accent pe școlile care au încheiat parteneriate cu companii pentru stagiile elevilor.
- Dezvoltarea capacităţii instituționale a școlilor pentru facilitarea unei incluziuni mai bune a copiilor romi în şcoală.
Tot ieri a fost lansat şi primul apel, dedicat mobilităţii studenților și a personalului didactic din învățământul superior, pentru anul universitar 2018-2019.
Apelul va rămâne deschis până pe 5 februarie 2018 şi are un buget de 1 000 000 euro.
Material: Prezentarea dnei Monica Calotă
Înregistrarea evenimentului este disponibilă pe canalul youtube eea4edu in Romania.